8x waarom je carnaval op Curaçao moet vieren

Elk voorjaar gaan de harten van tienduizenden Curaçaoënaars sneller kloppen, als carnaval eraan komt. Wat is er nou eigenlijk zo speciaal aan carnaval op Curaçao?

Elk voorjaar gaan de harten van tienduizenden Curaçaoënaars sneller kloppen, als carnaval eraan komt. De straten worden dan een bruisend toneel van muziek, dans en kleurige kostuums. DolfijnGO neemt jou mee in de carnaval van 2020! Wat mag je echt niet missen? En wat is er nou eigenlijk zo speciaal aan carnaval op Curaçao?

01

carnaval op Curaçao

Dagen lang feest

Niet 1 dag, niet 2, maar liefst 6 dagen feest

Hieronder voor jou op een rijtje wat er allemaal gebeurt rondom carnaval, zodat je helemaal niks mist:

Tumba Festival Finale: vrijdag 31 januari
Kindercarnaval Parade: zondag 16 februari
Tienercarnaval Parade: vrijdag 21 februari
Banda Abou Carnaval Parade: zaterdag 22 februari
Grote Carnaval Parade ‘Gran Marcha’: zondag 23 februari
Kinder Afscheidsparade: maandag 24 februari
Grote Afscheidsparade ‘Marcha di Despedida’: dinsdag 25 februari

02

carnaval op Curaçao

Er is een kinderoptocht

En dat is toch té schattig?

Zelfs de Curaçaose kinderen hebben hun eigen versie van het carnaval. Net zoals de volwassenen hebben ze hun eigen Koningin-, Koning-, prins carnaval- & helperverkiezingen en een afscheidsoptocht. Ze hebben ook hun eigen muziekverkiezing.

Zelf meemaken? Dat kan! De kinderafscheidsparade is op de maandagavond na de Gran Marcha!

03

carnaval vieren op Curaçao

Je kan meegenieten met de locals

En dat betekent schudden met die….!

Als jij je echt onder de locals wilt mengen en mee wilt dansen, zoek dan de menigte op straat op. Iedereen zal je hartelijk ontvangen! En mocht je de kans krijgt om deel te nemen aan de optocht, maak daar dan zeker gebruik van! Het is werkelijk een onvergetelijke ervaring.

Onze belangrijkste tip: vergeet je fototoestel of filmcamera niet.

04

Het is 8km lang feest!

Kleurrijke kostuums en prachtige praalwagens

De Curaçaose carnavalsroute loopt over een kleine acht kilometer van de wijk Santa Maria tot het Brionplein, in het hart van Willemstad. Tienduizenden toeschouwers komen jaarlijks langs de route bij elkaar om zo’n 25 carnavalsgroepen te zien langstrekken. De meest kleurrijke kostuums, trailers met bands en DJ’s en heuse praalwagens passeren de revue. Eén groot feest met op vrijdag de teenerparade, op zondag de grote optocht Gran Marcha en op dinsdagavond afscheidsoptocht ‘Marcha di Despedida’.

05

carnaval op Curaçao

Je kan wereldwijd meekijken

Met Curacao Carnaval Goes Global

Het zonnige weer, de prachtige kostuums, de uitbundigheid.. het is slechts weinig plekken ter wereld gegeven om carnaval te kunnen vieren als op Curaçao! Wereldwijd kan iedereen nu meekijken in de dome van Curaçao Carnival Goes Global – met live commentaar in vier(!) verschillende talen!

06

Carnaval op Curacao

Een bonte verzameling van kleurrijke bouwsels

Klapstoeltjes, partytenten en complete bouwwerken

Langs de acht kilometer lange route staan honderden carnavalsstands. Sommige toeschouwers zetten wat klapstoeltjes en partytenten neer, anderen bouwen complete houten huizen of komen met trailers aangereden. En zo is het grootste deel van de carnavalsroute in februari en maart omgetoverd tot één grote bonte verzameling van kleurrijke bouwsels.

07

carnaval op Curaçao

Het unieke ritme van carnaval

Het ritme van de tumba muziek moet je vóélen…

Zelfs voor een redelijk geoefende muzikant uit Nederland is het ritme van de tumba bijna onmogelijk te begrijpen, maar vraag het een gemiddelde Curaçaose kleuter, en hij zal de klave (de maat) probleemloos klappen. De Tumba moet je vóélen, vooral tijdens de optocht. De muziek geldt als ultieme loop muziek. Jaarlijks vindt in aanloop naar carnaval het Tumbafestival plaats. Zon zestig zangers en zangeressen vergezeld door populaire lokale bands, proberen met hun tumba allemaal de grootste hit van het carnival te scoren. De winnaar wordt gekroond tot Tumbakoning (of –koningin).

08

carnaval op Curaçao

Tot slot...carnaval is gewoon…dushi!

En dan hebben we het niet alleen over de mensen…maar ook het eten!

Van de hele dag in de zon staan, los op de beste tumba’s en dansend langs de kant van de weg krijg je dorst en honger. Gelukkig voor jou staan er tientallen Truk’i Pan’s langs de route. En je carnaval is niet compleet zonder een van die Truk’i Pan’s te hebben bezocht. Truk’i Pan is letterlijk vertaald vanuit het Papiaments ‘Broodjes Truck’. En broodjes zijn hier zeker te krijgen: het water loopt je in de mond bij een broodje Stoba (stoofvlees) maar je kunt ook hele maaltijden krijgen zoals een vers gebakken lading friet met Galiña (kip) of zinderende stukjes Lomito (ossenhaas).

En hoe drukker het bij een van de mobiele snackwagens is, des te beter. Het wachten tot je te horen krijgt dat je zojuist bestelde portie ‘batata ku karko’ (friet met schelpdiertjes) klaar is, is het zeker waard.

Bon appetit!