In vier minuten weet je alles over Curaçaos grootste volksfeest

Carnaval vieren op Curaçao? Dit zijn onze beste tips! Elk voorjaar vindt op Curaçao het carnaval plaats. Een uniek volksfeest dat je niet mag missen als je op het eiland bent. Meemaken alsof je er al jaren bij bent? Hier alles wat je wilt weten over carnaval 2019 op Curaçao!

Carnaval vieren op Curaçao

Van vrijdag 1 maart tot dinsdag 5 maart 2019 vinden dit jaar de diverse carnavalsparades plaats. Daarin gaan tientallen carnavalsgroepen in kleurrijke thema-kostuums te voet achter hun praalwagens aan. Begeleid door muziek van een DJ of live band.

Langs de route staan tienduizenden mensen als publiek om de groepen toe te juichen. Sommigen komen met een klapstoeltje en koelbox. Anderen hebben hele stellages gebouwd, waar ze met vrienden, familie of collega’s staan.

Behalve het carnaval van Banda’bou (richting Westpunt) en het kindercarnaval (kortere route) beginnen alle parades op de Rooseveltweg in Santa Maria. En gaat de stoet via de wijken Wishi en Marchena richting de Roodeweg in Otrobanda. Waarna het eindpunt van de 7,8km lange route op het Brionplein wordt bereikt.

Carnaval 2019 op Curacao
Carnaval vieren op Curacao in de Curacao Carnival dome

De carnavalsgroepen

De paar duizend deelnemers die meelopen in de optochten, hebben vaak al ruim van tevoren ingeschreven bij hun groep. Een deelnemer bij een volwassen groep betaalt rond de duizend gulden (500 euro). Dat is inclusief eten en drinken tijdens de parades, en inclusief kostuum. Elke groep heeft zijn eigen thema: twintigduizend mijlen onder zee, de oude Egyptenaren, enzovoorts. Vaak zijn de kostuums kleurrijk, sexy en hebben ze veel ‘bling bling’.

De muziek die uit de speakers schalt, is de traditionele tumba (spreek uit: toemba) en de opzwepende roadfire. Hoewel de laatste jaren dancehall en urban muziek ook voorzichtig haar intrede doen.

Sommige Curaçaoënaars in Nederland vliegen special terug naar hun eiland om met carnaval mee te lopen, maar voor de meeste vakantiegangers is dat een brug te ver. Verreweg de meeste eilandbewoners staan zelf ook gewoon als toeschouwer langs de kant.

Agenda carnaval 2019 op Curaçao

Zondag 24 februari (12.00u) | Kindercarnavalparade

Zelfs de Curaçaose kinderen hebben hun eigen versie van het carnaval. Net zoals de volwassenen hebben ze hun eigen Koningin-, Koning-, prins carnaval- & helperverkiezingen en een afscheidsoptocht. Ze hebben ook hun eigen muziekverkiezing.

Zaterdag 2 maart (15.00u) | Marcha van Banda'bou

Iets gemoedelijker, maar zeker ook met een eigen sfeer. De optocht (‘marcha’) van Banda’bou vindt rond het dorp Barber (richting Westpunt) plaats.

Maandag 4 maart (12.00u) | Aflsluiting Kindercarnaval

Sommige mensen gebruiken de maandag – een officiele vrije dag – om uit te rusten van de dag ervoor. Anderen applaudiseren in de gemoedelijke sfeer voor de kinderen die langskomen.

Vrijdag 1 maart (18.00u) | Teenerparade

De middelbare scholen trappen het carnavalsweekend af. Curaçao spoedt zich na werktijd snel naar de route om een plekje in te nemen! En de scholieren aan te moedigen.

Naar de 'Teenerparade'?

Zondag 3 maart (12.00u) | Gran Marcha

De grote optocht (‘Gran Marcha’) in Willemstad. Rond de 30 carnavalsgroepen maken er een groot feest van. Begin van de middag starten ze op de Rooseveltweg, eind van de middag komen ze aan in Otrobanda.

Naar de 'gran marcha'?

Dinsdag 5 maart (18.00u) | Marcha di Despedida

De grote afscheidsoptocht (‘Marcha di Despedida’) met dezelfde volwassen groepen en praalwagens als op zondag. Maar dan prachtig verlicht.

Naar de 'Marcha di despedida'?

Ook carnaval 2019 op Curaçao meemaken? Dat kan in de Curaçao Carnival Dome!

Je kunt zelf op zoek gaan naar een plekje op carnaval te bekijken. Tussen alle reeds gereserveerde stoeltjes en stands. Maar kunt er ook voor kiezen om het écht goed te beleven. Dat kan in de Curaçao Carnival Dome tijdens de Teenerparade, Gran Marcha & Marcha di Despedida. Vanuit deze grote overdekte tribunes op de Rooseveltweg 32 (ter hoogte van het Samira gebouw) wordt met camera’s het carnaval vastgelegd en via de website de wereld overgestreamd. Er is schaduw, voldoende zitplek en eten en drinken (4 drankjes) zijn inbegrepen.

Doordat de Carnival Dome zich redelijk aan het begin van de route bevindt, komt de optocht lekker op tijd langs. En is iedereen nog fris en energiek. Er is beveiliging aanwezig en een rustige kinderopvang (met airconditioning). Maar het meest ideaal is nog: er zijn privé parkeerplaatsen buiten de drukte, waarna je met pendelbussen naar de Dome gebracht wordt.  Informatie (ook voor VIP tafels) of kaarten à 100 US dollar (ongeveer 75 Euro) reserveren doe je via info@ccggofficial.com.

Vier Curaçaos Carnaval als een PRO! | 10x praktische tips

01

carnaval 2019 op Curaçao

Kom op tijd

Ookal duurt het nog een paar uur voordat de optocht langs komt. Loop een rondje op straat en kijk je ogen uit, geniet van de gezelligheid.

02

Tickets voor Curacao Carnaval dome 2019

Kies een goede plek uit

Uiteraard is de optocht al vroeg bij het eerste stuk van de route (Rooseveltweg) en pas een aantal uur later bij het eindpunt, 7,8 kilometer verderop (Brionplein).

03

Carnaval 2019 op curacao

Scoor een parkeerplek

Parkeerdrukte is normaal. Nog een reden om op tijd te komen. Na afloop in de file staan is óók normaal, dus stel je daar vast op in en maak je geen zorgen. Tenzij je dus kaarten hebt voor de Carnival Dome.

Loop een rondje op straat en kijk je ogen uit, geniet van de gezelligheid.

04

carnaval op Curaçao bekijk hier de livestream

Maak een goede planning

De populairste parades zijn de Gran Marcha op zondag, en de afscheidsmars op dinsdag. Ook de teenerparade is in trek.

05

Verantwoord carnaval vieren op Curacao - houd rekening met de kids

Houd rekening met de kids

Kinderen meenemen is vanwege lawaai, drankgebruik, drukte en warmte niet echt een goed idee. De zaterdag op Banda’bou en het kindercarnaval op maandag zijn daar geschikter voor.

Advertorial

06

carnaval 2019 op Curaçao in de Curacao dome

Koop vooraf kaarten

Langs de route staan tal van stellages. Veelal privé, maar sommigen zijn publiek toegankelijk, zoals de Carnival Dome. Hier kun je vooraf kaarten voor kopen, al dan niet met eten en drinken inbegrepen.

07

carnaval op Curaçao

Niet bij een stand / stellage staan?

Vooral aan het begin van de route, op de Rooseveltweg is de kans groot dat je met je klapstoel en koelbox een plekje vindt. Of je neemt niets mee, loopt vrij rond en bestelt je eten en drinken bij één van de vele kraampjes langs de weg.

08

Carnaval 2019 op curacao

Houd je aan de regels!

Voordat de groepen langskomen, kun je gewoon over straat lopen. Zodra de stoet langskomt, blijft het publiek achter de dranghekken staan. De politie ziet daarop toe om chaos te voorkomen.

09

carnaval 2019 op Curaçao

Logische tip nr 1.

Smeer jezelf op zondag goed in met zonnebrand! En draag een pet of hoed.

10

carnaval 2019 op Curaçao

Logische tip nr 2.

Zorg dat je telefoon goed opgeladen is. Zodat je kunt bellen als je elkaar kwijt bent in de drukte. En natuurlijk om veel mooie foto’s en filmpjes te maken.

Advertorial