Maak kennis met Curaçao’s meest bijzondere vissoort: de koraalduivel a.k.a. de lionfish

De koraalduivel komt oorspronkelijk uit de Indische- en Stille Oceaan en de Rode Zee, en heeft zich verspreid tot aan de Caribische Zee. De theorie is dat een gevangen koraalduivel is vrijgelaten of ontsnapt uit een aquarium in de Atlantische Oceaan bij Florida. Prachtig om te zien, maar ook een groot probleem voor de koraalriffen.. Lees hier waarom!

Foto credits
Ashley Lindstrom, Turtle & Ray Productions.

Koraalduivels leven in alle soorten mariene habitats zoals riffen, lagunes, mangroven en zeegrasvelden. Ze kunnen leven van de kustlijn tot wel 300 meter onderwater, en in een temperaturen van 12,5 ° C tot 39 ° C. Ze zijn niet alleen erg veerkrachtig, ze zijn ook erg reproductief. Een vrouwelijke koraalduivel kan meer dan 2 miljoen eieren per jaar leggen!

Dus waarom is de koraalduivel een bedreiging? 

Als generalistische carnivoren, die meer dan 70 vissoorten en veel ongewervelde soorten consumeren, blussen ze het bestaande zeeleven in gezonde riffen uit. Duikers zien bijvoorbeeld bijna geen volwassen papegaai vissen meer, want voordat ze kunnen opgroeien, eet de koraalduivel ze op. Omdat de vissen op Curaçao de koraalduivel niet kennen, en dus niet herkennen als voedsel, heeft de koraalduivel geen natuurlijke vijanden en verspreidt zich daardoor zonder problemen over de hele Caribische Zee.

Hoe helpen duikers?

Veel duikers op het eiland jagen op koraalduivels. Ook voor toeristen is dit mogelijk. Je moet hiervoor wel een speciaal certificaat halen, omdat het belangrijk is dat je leert het rif niet te vernietigen tijdens de jacht. Ook moet je leren om de speer te hanteren. Hiernaast zijn de stekels van koraalduivels giftig, dus je moet voorzichtig zijn bij het jagen.

Als je het jagen onder de knie hebt, en het jagen dus op een juiste manier gebeurd, is de jacht op koraalduivels een leuke manier om de oceaan en de riffen helpen gezond te blijven, en dus het ecosysteem te ondersteunen.

Volle maan mythe?

Het is niet bewezen, maar duikers bevestigen dat het maanlicht de jacht op de koraalduivels beïnvloedt. De dag voor, tijdens en na volle maan lijkt de koraalduivel het diepere en donkerdere water in te gaan, zodat een duiker geen enkele koraalduivel kan vinden tijdens de jacht.

Het grotere plaatje – waarom is de jacht op koraalduivels zo belangrijk?

De koraalduivels eten de gezonde lokale vissen, die het rif reinigt van algen op koralen. Als de lokale vis er niet is om dat te doen, kan dat leiden tot een wereldwijd probleem. Riffen zijn als de bomen van de amazone: een ongezond rif zorgt ervoor dat we minder zuurstof krijgen om te ademen. Dit zorgt er ook weer voor dat de mens ongezonde vis consumeert.

Wat gebeurt er met de koraalduivel als hij is gevangen?

De lokale koraalduiveljagers maken de vis schoon en verkopen deze aan supermarkten zoals Van den Tweel en lokale restaurants die verse vis serveren. Op deze manier kunnen toeristen en de lokale bevolking genieten van de heerlijke vis. Koraalduivels worden verwerkt in verschillende gerechten zoals sushi, soep en pasta. De koraalduivel is een zeer duurzame vis omdat alle delen kunnen worden gebruikt: de stekels kunnen dienen als tandenstokers en de vinnen worden gebruikt om mooie sieraden van te maken. Je kunt het hier zelf bekijken!

Meer weten over de koraalduivel? Klik hier.

Meer weten over de jacht op koraalduivels of zelf gaan jagen? Klik hier.