Wonen of werken op Curaçao? Dit zijn de DO'S & DON'T'S!

tien dingen waar je rekening mee moet houden als je wilt wonen of werken op Curaçao..

Maarten Schakel DolfijnFM

Door Maarten Schakel

DEEL DIT ARTIKEL

Je bent jong, avontuurlijk en in plaats van een studie of serieuze baan in Nederland wil je er een tijdje tussenuit. Veel jong volwassenen kiezen voor een (half) jaartje wonen of werken op Curaçao. Lekker weer, leuke feestjes op het strand en Nederlands als voertaal.. wat wil je nog meer!? Hieronder lees je tien dingen waar je rekening mee moet houden als je wilt wonen of werken op Curaçao..

#1 Werk

De meeste jonge Nederlanders zoeken werk in de horeca. In de vele restaurants, discotheken of beachclubs is de vraag naar goed ervaren personeel vaak best groot. Zes dagen per week werken is niet ongebruikelijk. De lonen liggen niet superhoog, maar dat valt aardig op te krikken met je fooi. Ook callcenters (gericht op de Nederlandse markt) zijn vaak op zoek naar goed Nederlandssprekende medewerkers. Maar natuurlijk zijn er meer mogelijkheden: van winkels tot sportscholen tot touroperators.

#2 Woonruimte

Er zijn veel complexjes of kleine resorts op het eiland, waar je een eigen studio of appartementje kunt huren voor 750 tot 1000 Antilliaanse guldens per maand. Voordeel is dat daar vaak ook andere jonge mensen wonen. Leuk voor je sociale leven! Ben je wat meer gesteld op je privacy? Veel mensen hebben een appartementje bij hun huis dat ze verhuren aan mensen zoals jij. In Facebook groepen zoals deze vind je een redelijk aanbod.

#3 Vervoer

Minibusjes op Curaçao doen dienst als openbaar vervoer. Die komen regelmatig langs en brengen je waar je zijn moet, mits het op hun route ligt, meestal voor 2 à 3 Antilliaanse guldens die je cash aan de chauffeur betaalt. Een auto biedt meer comfort, vooral ‘s avonds laat als de busjes niet meer rijden. Een huurauto kost je zo’n 800 gulden per maand en heeft als voordeel dat de verhuurder je helpt als er iets stuk gaat. Zelf of met een huisgenoot samen een auto kopen kan al vanaf 2000 à 3000 gulden (exclusief verzekering, keuring en wegenbelasting) maar heeft als risico dat je een oud barrel koopt, dat uit elkaar valt als je er in wegrijdt. Vraag in je omgeving of iemand een monteur kent die de auto kan checken voor je. Bij vertrek kun je je auto dan weer doorverkopen. Oh en ten slotte: er rijden een paar scooters rond op het eiland, maar fietsen is echt geen optie. Veel te warm!

#4 Geld

Naar Curaçao gaan om met bijbaantjes lekker geld te verdienen, is geen optie. Zeker niet als je ook een beetje wil genieten. Spaar daarom zeker een paar duizend gulden (1 euro = ongeveer 2 nafl) als buffer, en wees niet verbaasd als bij terugkeer naar Nederland niets meer van dat bedrag over is. Maar dan heb je wel genoten!

#5 Relaties

Zon, feestjes, strand, bikini’s, jonge mensen… Understatement: Curaçao is een prima eiland om als vrijgezel naartoe te gaan. Natuurlijk zijn er genoeg mensen die hun geliefde tijdelijk in Nederland achterlaten waarbij alles goed gaat. Maar we gaan heel eerlijk zijn: je zou niet de eerste zijn wiens relatie strand… op het strand!

#6 Papierwerk

Niet leuk, wel belangrijk. Als Nederlander mag je zes maanden per jaar op Curaçao verblijven als toerist. Wil je in die periode stage lopen of werken, dan moet je een ‘verklaring van rechtswege’ hebben. Blijf je langer? Dan moet je je ook uitschrijven uit Nederland en je officieel inschrijven op Curaçao. Op de website van het Curaçaose Ministerie van Justitie helpen ze je verder.

#7 Vliegticket

Kom je wonen of werken op Curaçao en heb je al je zaakjes nog niet goed geregeld? Boek dan een retourticket. Dan ziet de immigratie op Hato Airport dat je binnen een half jaar weer teruggaat naar Nederland. Besluit je vervolgens toch om alles goed te regelen en langer te blijven? Pech gehad… veel mensen kiezen ervoor omdat retourticket dan te laten verlopen. Of ze gaan met dat ticket even op vakantie naar Nederland.

#8 De tijd van het jaar

Kom je wonen of werken op Curaçao? De leukste periodes om op Curaçao te zijn, zijn Kerst, Oud & Nieuw en Carnaval! Vergeet heimwee of familietradities.. Een tropisch kerstdiner met je vrienden op het strand, of een Caribische carnavalsparade moet je tenminste eens in je leven hebben meegemaakt!

#9 Veiligheid

Geef ze de kans niet. Gebruik gezond verstand. En zorg dat jouw huis veiliger is dan dat van je buren. Dat zijn de belangrijkste adviezen die we voor je hebben. Curaçao is best veilig, maar toch geven we je hier een paar praktische tips. Parkeer niet in een donker verlaten steegje. Laat je tas nooit onbeheerd achter op een strand(feestje). Haal je waardevolle spullen uit je auto. Sluit je huis altijd goed af. En laat ‘s avonds geen dure spullen buiten op je picnictafel liggen. Eigenlijk allemaal logische dingen. Ohja, en koop een stuurslot.

#10 Inburgeren

De kans is groot dat je collega’s bij de beachclub of je buren / huisgenoten in het complex waar je woont, met dezelfde insteek naar Curaçao zijn gekomen als jij. Toch is het leuk en leerzaam om je te verdiepen in de Curaçaose samenleving. Curaçao is immers geen Nederland. Vriendelijkheid, geduld en beleefdheid zijn belangrijk. Hier een spoedcursus Papiamentu voor als je komt wonen of werken op Curaçao:

Bon dia = goeiemorgen
Bon tardi = goeiemiddag
Bon nochi = goeienavond
Kon ta bai? = hoe gaat het?
Bon, danki! = goed, dankjewel!
Dushi = lief, lekker, zoet, schatje, liefje
Masha danki = Hartelijk dank
Ayo = Tot ziens / doei