Je moet er een keer geweest zijn

Waarom iedereen dezelfde foto maakt

Is het je wel eens opgevallen dat écht iedereen op vakantie op Curaçao deze drie dezelfde foto’s maakt?

  1. Van twee benen/hotdogs op het strand
  2. Van een willekeurige leguaan
  3. Op, of van, de Pontjesbrug

Schuldig? Uit onderzoek blijkt dat daar he-le-maal niets mis mee is. Hoewel we echt drukke toeristische trekpleisters liever mijden, zoals urenlang in de rij staan voor de Mona Lisa, is de gedachte bij ons allemaal: ‘Je moet er een keer geweest zijn’.

Delen van foto’s op de socials, zoals Insta en Facebook, is trouwens ook steeds belangrijker. Jij als jonge vrouw vindt het leuker dan mannen om een goed vakantiekiekje te delen. Curaçao is extreem Insta-waardig en zorgt voor heel veel Instagram materiaal waar je ook na je vakantie nog volop uit kunt putten maar pas wel op: uit ditzelfde onderzoek blijkt dat één vijfde (!) van de Nederlanders soms vergeet te genieten van de vakantie omdat ze druk zijn met foto’s maken.

Ben je tussen de 18 en 24? Uit onderzoek blijkt dat je dan vooral naar een toeristische trekpleister zoals Shete Boka gaat omdat je het belangrijk vindt dat je er bent geweest. Dit geldt maar voor veertig procent van de 65 tot en met 74-jarigen. Zij gaan vooral omdat de plek een historische of culturele waarde heeft. Zie je alleen maar grijze bolletjes op de Pontjesbrug? Niet zo gek. Uit dit onderzoek blijkt dat senioren in vergelijking met andere leeftijdsgroepen het vaakst de toeristische plaatsen bezoeken zodat ze er met anderen over kunnen meepraten. Welke toeristische attractie vond jij echt de moeite waard?