Leguanen: Dino’s checken op je vakantie

Je kunt er niet onder uit: Leguanen zie je overal op je vakantie op Curaçao. Tussen je vakantiefoto’s zul je zeker nog een afbeelding van een leguaan vinden, omdat – ze zijn overal!

Leguanen: de mini dinosaurussen op Curaçao

Ze zijn groen. Ze zitten vol met schubben en zijn een klein beetje angstaanjagend: leguanen. Je komt ze altijd en overal tegen op Curaçao. Deze mini dinosaurussen vind je op het land maar soms ook in je zwembad, zijn beschermd, maar kun je toch eten! Daredevils verzamelen!

Wil jij dit proberen dan moet je naar Jaanchies. Het is het enige restaurant op Curaçao die de beesten mag vangen en bereiden. De urban myth is dat je heel potent van wordt. En het schijnt naar kip te proeven. Ben je echt in een avontuurlijke bui: je kunt bij Jaanchies ook eieren van leguanen proberen.

Waar je ook gaat of staat: je ziet leguanen. In de bomen, ze kruipen door de struiken, baden in de zon, liggen op de weg of zwemmen in je zwembad. Sommige exemplaren zijn zo koppig en onverschrokken dat ze het eten van de tafel in het restaurant jatten. Niet dat die restaurants dat erg vinden: sterker nog de leguaan is zo verweven met het eiland dat talloze hotels, restaurants en cafés Iguana in hun naam hebben verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan het Iguana Café aan de Handelskade.

Pas op het bijt!

Leguanen komen voor van de Verenigde Staten tot aan de Fiji-eilanden. ‘De groene leguaan’ heeft zich met name op Aruba, Bonaire, Curaçao en Grenada gevestigd en is dus beschermd. Met hun lange staart kunnen ze een totale lengte van maximaal 1,7 meter bereiken.  Ja, dat lees je goed. Een meter zeventig. Leguanen zijn herbivoren en houden van de warmte, dus je kunt ze vaak in de zon op de grond zien liggen. Ze zullen je niet snel bijten, maar kunnen dat zeker wel! Ook kunnen ze flink uithalen met hun lange staart.

Speedy Gonzalez

Ze zijn trouwens ook relatief onverwoestbaar. Zo kunnen ze uit bomen tot wel 15 meter vallen en doet het ze helemaal niets. Ondanks dat ze landdieren zijn, zijn leguanen uitstekende zwemmers en kunnen ze vijf minuten onder water hun adem inhouden. Ze hebben de neiging heel langzaam te bewegen in een ontspannen toestand, maar als ze gevaar voelen, kunnen ze heel snel rennen. Camera in de aanslag dus, niet te dichtbij komen en zoals altijd: behandel je omgeving met respect.