Deze eenvoudige volkswijk is nu Curaçao’s nieuwste parel

Weelderig valt een deken van kleurrijke bloemen over het houten balkon van een statig monumentaal pand. De grote ogen van de inheemse warawara-roofvogel kijken je aan vanaf een meters grote muurschildering. En de vrolijke felle kleuren van beschilderde traptreden glinsteren in de zon. Dit is Ser’i Otrobanda – letterlijk ‘de heuvel van de wijk Otrobanda’, een volksbuurt die hard op weg is om de parel van Curaçao te worden.

Ontdek Ser’i Otrobanda

Tot een paar jaar geleden was Ser’i Otrobanda een volksbuurtje waar weinigen iets te zoeken hadden: vervallen panden en afgebladderde verf kenmerkten de smalle Frederikstraat en Ferdinandstraat. Alleen in de doorgaande Hoogstraat bevonden zich wat ambassades en kantoren.

Maar de laatste jaren hebben (lokale) investeerders de wijk ontdekt: de vervallen monumentale panden bleken redelijk betaalbaar en goed om te bouwen tot bed & breakfast of boetiekhotel. Ook is Ser’i Otrobanda een geliefd canvas van lokale kunstenaars voor muurschilderingen. De kaalgeplukte haan van Francis Sling en de ogen en de snavel van Garrick Marchena’s warawara zijn populair Instagram materiaal voor bijna elke bezoeker.

Als klap op de vuurpijl werd twee jaar geleden door enkele actieve buurtbewoners het eerste ‘Kaya Kaya Street Festival’ georganiseerd, met bands, dj’s en artiesten op diverse podia verspreid in de wijk. Bewoners verzorgden veelal de drank en huisgemaakte hapjes vanuit verschillende kraampjes en voorafgaand aan het feest werd het straatbeeld grondig onder handen genomen: een boost met een blijvende positieve impact op de wijk. Inmiddels is Kaya Kaya (letterlijk: Straat Straat) een paar edities verder. De betrokkenheid van de buurtbewoners zelf is nog steeds één van de meest gewaardeerde aspecten door de paar duizend bezoekers die op elke editie afkomen.

Ser’i Otrobanda kan met recht de nieuwe hotspot van het eiland genoemd worden, voor wie iets anders wil dan een hotelkamer aan het strand. Wellicht naar voorbeeld van de reeds iets langer ontwikkelde wijk Pietermaai, waar zich tien jaar geleden een soortgelijke metamorfose voordeed. En meer buurten staan in de startblokken: het monumentale Scharloo begint zich stilaan te ontwikkelen, en ook in de omgeving van Nieuw-Nederland / Penstraat schieten de barretjes, restaurants en appartementen inmiddels als paddestoelen uit de grond. Dit alles zeer smaakvol en met respect voor het momentale en oorspronkelijke karakter van het eiland.

Ser’i Otrobanda kan met recht de nieuwe hotspot van het eiland genoemd worden, voor wie iets anders wil dan een hotelkamer aan het strand.