Dagtrip naar Klein Curaçao

Als je op Curaçao op vakantie bent, is een dagtocht per boot naar Klein Curaçao aan te raden. Leer hier meer over de geschiedenis van het kleine eiland, en ontdek hoe je er kunt komen.

Dagtrip naar Klein Curaçao

Het is niet helemaal duidelijk wanneer Klein Curaçao werd ontdekt. Wat we wel weten is dat in 1871 het kleine eiland officieel op de kaart vastgelegd door John Godden, een Britse mijningenieur. Hij ontdekte een grote hoeveelheid fosfaat op het eiland, waar in Europa veel vraag naar was. Het werd gebruikt als kunstmest en veevoeder. Zo werd er in vijftien jaar tijd meer dan negentig ton fosfaat naar Europa geëxporteerd. Dit had een negatieve invloed op het landschap van het kleine eiland, en zorgde ervoor dat het kaal en onbewoonbaar achter werd gelaten.

In de 17e en 18e eeuw werd Klein Curaçao door de West-Indische Compagnie gebruikt als quarantaineplaats voor slaven. Zieke slaven werden dus eerst naar het eiland gebracht voordat ze naar Curaçao gingen. Degenen die het niet gingen redden, werden op het eiland begraven.

Ook werd in het verleden het eiland getroffen door een aantal orkanen die de eerste vuurtoren verwoestte, die in 1877 was gebouwd. De vuurtoren werd gelukkig wel weer herbouwd. In 2008 werd de vuurtoren uitgerust met een LED-baken op zonne-energie om de veiligheid van schepen op zee te waarborgen. De LED-lampjes knipperen elke 15 seconden tweemaal. In 2017 zijn ze begonnen met de renovatie van de vuurtoren. Het doel is om de vuurtoren weer in volle glorie te laten schitteren.

Wat is er te zien op Klein Curaçao?

De vuurtoren is een van de belangrijkste attracties op Klein Curaçao en is gemakkelijk te voet bereikbaar vanaf het strand.

Klein Curaçao staat bekend als broedplaats voor zeeschildpadden. De dieren komen elk jaar terug naar hun geboorteplaats en leggen hun eieren in het zand. De kans is dus erg groot om een ​​schildpad te zien tijdens een snorkeltrip.

Door de noordoostenwind en de sterke stroming rond het eiland hebben veel schepen aan de oevers van Klein Curacao schipbreuk geleden. De bekendste is de olietanker “Maria Bianca Guidesman”, die in de jaren zestig aan land kwam. Het nu volledig verroeste wrak verdwijnt langzaam door de woeste zee en de sterke wind.

Ook zat er in 1934 een Duits vrachtschip genaamd “Magdalena” vast. Het enorme schip zat wekenlang vast op het eiland, maar werd uiteindelijk opgegraven en teruggetrokken naar de zee.

Het meest recente wrak is een Frans jacht genaamd “Tchao”, dat in 2007 is aangespoeld. Alle vier de mensen aan boord konden worden gered, maar door aanzienlijke schade kon het schip niet worden gered. Het werd achtergelaten op Klein Curaçao. De scheepswrakken zorgen voor prachtige fotogenieke bezienswaardigheden en zijn zeker een bezoek waard.

Wat is de beste manier om Klein Curaçao te bereiken?

Er zijn verschillende aanbieders van dagtochten naar Klein Curaçao. Je kunt er komen met catamaran van Blue Finn Charters of Bounty Adventures of met een motorboot van Powerboat Caribbean, Breeze Boattrips of Mermaid Boat Trips. De meeste aanbieders bieden een all-inclusive pakket aan met BBQ en drankjes en snorkeluitrusting. Kijk voor meer informatie rechtstreeks op de websites van de providers.

Een ding wat zeker is, is dat je een geweldige dag hebt op een verlaten eiland, waar je heerlijk kunt snorkelen, schildpadden kunt tegenkomen, relaxen op het strand met heerlijk helder water en, als je wilt, naar de vuurtoren en de scheepswrakken kunt wandelen. Een echte must-do!