CULINAIR

11 DINGEN DIE JE MÓÉTPROEVEN OP DE EILANDEN

Lees verder

Blue Curacao

BLUE CURAÇAO

Je kunt Curaçao niet verlaten als je geen Blue Curaçao hebt gedronken. Nee oprecht niet. Vragen ze bij de douane of je dat wel hebt geproefd. De likeur wordt sinds 1896 gemaakt in Landhuis Chobolobo en te vinden in elke winkel op Curaçao. De likeur is trouwens te krijgen in rood, groen, geel, blauw, oranje en kleurloos.

Leguaan

IGUANA

Ongetwijfeld heb je tijdens je bezoek aan de eilanden een iguana (leguaan) gespot, maar wist je dat de iguana’s ook erg lekker zijn? Op Curaçao en Bonaire wordt het gezien als delicatesse. Er is maar een restaurant die de leguanen mogen serveren: Jaanchi’s op Westpunt. Het is even rijden maar zeker de trip waard.

Sop’i Jambo

SOP’I JAMBO

Dit is een uitdaging, de substantie kan namelijk niet iedereen aan. Sop’i Jambo (Okra-soep) wordt gemaakt van okra’s en die maken het een behoorlijke slijmerige substantie. Neem na je eerste hap ook een tweede want de smaak is echt heerlijk.

JOHNNY CAKES

Als je alle soorten pastechi’s al hebt uitgeprobeerd neem dan eens een Antilliaanse Johnny Cake. Super populaire kleine, gefrituurde broodjes. Ook deze zijn vaak gevuld met kaas, gehakt of vis.

Funchi

FUNCHI

Uiteraard kan je friet bij je hoofdgerecht bestellen of misschien ben je meer van de gepofte aardappel of rijst, maar probeer ook eens funchi (polenta). Dat wordt veel gegeten in plaats van rijst of aardappelen en is eigenlijk stevig maïsmeel. Klinkt misschien niet zo aantrekkelijk, maar is het wel.

Lekker eten op Curaçao - Pastechi

PASTECHI

Je mag het eiland niet verlaten voordat je een knapperige en nog warme pastechi hebt gegeten. Een pasteitje met kaas, vlees of vis. Elke combinatie is goed!

Awa di Lamunchi

AWA DI LAMUNCHI

Er is geen beter drankje om je dorst te lossen als Awa di Lamunchi. Letterlijk betekent het: Limoen-water. Het wordt gemaakt van versgeperste limoen met water en suiker. Super simpel maar heel effectief. Een dagje op het strand? Bestel dan zeker deze dorstlesser.

 Stoofvlees

STOBÁ

Stobá (stoofpot). Stobá karni (stoofpot met vlees) of stobá kabritu (stoofpot met geit) het maakt eigenlijk niet zoveel uit wat er in de stobá gaat: eigenlijk werkt alles en is alles lekker. Iedere familie heeft op Curaçao zo zijn eigen voorkeuren en bereidingswijze dus ons advies: vooral veel proeven.

Keshi Yena

KESHI YENÁ

Het is misschien een iets minder bekend gerecht maar gevulde kaas, oftewel keshi yena is een echt Antilliaans gerecht wat je als kaasliefhebber niet mag overslaan. Een gerecht geserveerd in een kaas, met heel veel kaas en smaakt naar… nou ja kaas.

Arepa Di Pampuna

AREPA DI PAMPUNA

Arepa di Pampuna; de letterlijke vertaling is pompoen pannenkoek en het wordt op Curaçao of Bonaire vaak gegeten als ontbijt of tussendoortje, maar ze worden ook wel bij het diner geserveerd. Korotom: Eigenlijk is elk moment op de dag een perfect moment om een zoete Arepa di Pampuna naar binnen te schuiven!

Bolo Pretu

BOLO PRETU

Van Bolo Pretu (zwarte taart) moet je écht genieten. Er wordt meestal een maand de tijd uitgetrokken voor het maken van deze traditionele Caribische taart met rum, noten en vruchten. Neem even de tijd om van de taart te genieten want hij het heeft even geduurd voordat hij er kwam.

DEEL DIT ARTIKEL