WENDY GEEFT TIPS

MEET THE STREETSIN DE WIJK OTROBANDA

Lees verder

Tijdens mijn creatieve studie volgde ik verschillende vakken waar ik nou niet bepaald een superster in was, ben ik ook gewoon heel eerlijk over. Wiskunde, Nederlands… hou op met me. Ondanks de gemiddelde “mwah” prestaties, was er toch één vak waar mijn cijfers torenhoog stonden: Kunstgeschiedenis. Wat voorheen begon als “Algemeen kunstnerd” veranderde in de loop der jaren geleidelijk naar “Streetart nerd”. Graffiti, straattekeningen en rauwe sculpturen, ja daar gaat toch echt mijn arty-farty hartje sneller van kloppen. Nu ik op dit mooie eiland terecht gekomen ben, werd het tijd om de verborgen pareltjes van Curacao te embracen. Ik deed mee aan een art-tour door de straten van De andere oever, beter bekend als de wijk Otrobanda. De wandelroute duurt ongeveer 1,5 uur, dus neem een fles water mee anders val je halverwege ergens om.

Wandeling door Otrabanda

Brionplein

Colors speak louder than words

Als je vanaf het Brionplein de wijk in loopt, vallen de kleurrijke muren je meteen op. Het contrast tussen de kleuren en de grauwe ondergrond is dusdanig groot, dat de sfeer van de omgeving hier direct door beïnvloed wordt. Deze vlakken behoren tot de Favela Painting Academy, een project van Haas&Hahn. Het kunstenaarsduo uit Nederland staat wereldwijd bekend om hun Urban Transformation, het in kleur brengen van vervallen wijken. Samen met studenten en de lokale bewoners hebben zij dit project door de straten van Otrobanda toegepast. Overal kom je de typische doorgetrokken strepen tegen, zelfs op gebouwen. Bizar hoeveel dit kan bijdragen aan de ontwikkeling en vriendelijkheid van een buurt. Het werkt wél, that’s for sure.

Vakantietip Curacao: Een wandeling door Otrabanda

‘Drecha bo Bario’

Oftewel…Pimp your neighbourhood

Ondertussen moest ik echt heel snel foto’s schieten, anders raakte ik de club alweer kwijt. Het was blijkbaar toch iets meer van een “niet lullen, maar lopen” mentaliteit. Dat is aan de ene kant ook wel goed trouwens, want hier in je uppie rond dwalen (als vrouw zijnde) kan best tricky zijn. Niet aan te raden dus. Hoe meer je verder door Otrobanda loopt, hoe meer verschillende projecten je tegen komt. Door de kleuren en verhalen op de muren krijgt de wijk echt een tweede leven. Ook zijn er veel toffe samenwerkingen geweest, zo is bijvoorbeeld de bekende Garrick Marchena een collab aangegaan met Valerie Parisius. Het project “Drecha bo Bario” (oftewel: Pimp your neighborhood) resulteerde in een té vette muurschildering.

Stroomzigt

Het ontwerp van een iconische trap…

Niet alleen muurschilderingen, maar ook andere kunstzinnige hoogstandjes kom je tegen tijdens de wandeling. Zo heb je bijvoorbeeld het gebouw Stroomzigt, een leegstaand pand wat voorheen diende als ontmoetingsplek voor kunstenaars. Zélfs ouwe bok Gerrit Rietveld (als je zijn stoel niet kent, dan weet ik het ook niet meer) heeft zijn bijdrage geleverd aan dit gebouw: het ontwerp van een iconische trap. Heb ik van horen zeggen, want je mag het dus niet betreden.

Vakantietip Curacao: Wandeling door Otrabanda

Tot slot

‘Bling Bling’ en rauwe setting

Als afsluiting van de tour bracht ik een bezoek aan het terrein van meneer Rasta Bientu. Bientu, autowasser van Rasta Carwash en bekend begrip op het eiland, woont en werkt hier al een enige tijd. Zijn gewassen kleren hangen aan de zijkant te drogen en bovenaan de trap ligt een verzameling van auto onderdelen. Met zijn megasnelle zonnebril fietst hij af en toe langs om ons in de gaten te houden. Samen met het Cultuurfonds, Fundashon Ser’i Otrobanda en de Instituto Buena Bista beheert hij dit stuk grond speciaal bedoeld voor
creatieve jongeren. Voor een toelating tot de kunstacademie is een steengoede portfolio nodig en niet iedereen krijgt de kans om deze op te kunnen bouwen. Voor de studenten van de IBB is dit dé plek waar een portfolio gecreëerd kan worden. Als dank voor zijn inzet hebben de studenten hem afgebeeld op de grootste muur van het terrein. Hier zie je hem shinen in een auto, mét natuurlijk zijn zonnebril op. Einde van de route brengt je weer terug naar het Brionplein. Niet alleen in Otrobonda zijn dit soort werken te bezichtigen, maar check vooral ook even Punda en Scharloo. Ook tijdens je vakantie is de wandeling zeker aan te raden, hierdoor leer je het eiland pas écht kennen. Genoeg strand gezien? Meet the streets! Tip: vergeet vooral niet je camera mee te nemen voor de meest instawaardige hotspots.

WIE IS WENDY?


Een impulsieve, zelfspottende tattoo-lover. Ze woont op het prachtige eiland Curaçao, samenwonend in de zon en helemaal ready to rumble. 

DEEL DIT ARTIKEL


NOG MEER INSIDER TIPS 


Een dagje varen in Spaanse Water op Curacao

EEN DAGJE VAREN DOE JE GEWOON ZO

Leer het eiland écht kennen.

DolfijnGO vakantietips: ongewoon overnachten op Curaçao

5X ONGEWOON OVERNACHTEN OP CURAÇAO

Stop met eindeloos zoeken.

DEZE TOURS WIL JE NIET MISSEN


Zoek de goedkoopste vlucht!