VLIEGEN MET VLIEGANGST?WIJ HELPEN JE DOOR DE NEGEN UUR!

lees verder

Dertien kilometer hoog, een gemiddelde snelheid van 1000 kilometer per uur en af en toe turbulentie. Vliegen kan best spannend zijn. Zeker als je niet vaak het vliegtuig pakt. Negen uur in een afgesloten ruimte met zo’n driehonderd anderen klinkt ook niet persé als top-entertainment: MAAR dat is nog steeds geen enkele reden om niet naar Curaçao, Aruba of Bonaire te reizen. Met deze tips kom jij met gemak die negen uur door.

Vliegen met vliegangst? Ja, negen uur in een afgesloten ruimte met zo’n driehonderd anderen klinkt inderdaad niet persé als top-entertainment: MAAR met deze tips kom jij met gemak die negen uur door.

01

Bemachtig een plekje voorin

Hoor jij ineens allemaal bijgeluiden in het vliegtuig en vraag je, je af of je daardoor instant neerstort? Dan kun je het beste plekken achterin het vliegtuig mijden. Daar heb je meestal het meeste last van lawaai en bij turbulentie zwiept dit deel van het vliegtuig het meest heen en weer. Je eigen comfortabele oordoppen of koptelefoon is ook zeker een must aan boord. Daardoor zonder je makkelijker af voor lawaai en je snurkende buurman.

02

Vliegen naar Curacao met vliegangst

Comfort gaat boven alles

Over comfortabel gesproken: het beste is om comfortabel kleding aan te trekken. In je joggingpak in het vliegtuig is geen enkel probleem. Je lichaam zet een beetje op tijdens het vliegen dus: schoenen uit, fijne sokken aan en een extra dik warm vest om in weg te kruipen zijn meer dan welkom. Vind je het te ver gaan om je bij de incheckbalie te melden in je huispak? Neem deze dan mee in je handbagage en kleed je aan boord om.

03

Benen strekken in het vliegtuig

Benen strekken...

Zorg ervoor dat je tijdens die negen uur durende vlucht even een je benen strekt. Wandel even naar de toiletten of wandel het gangpad op en neer. Doe dit wel als de crew van het vliegtuig niet in het gangpad loopt. Er is niets vervelender dan jij die er langs wil als ze net de maaltijden aan het verdelen zijn.

Je kunt het beste de plekken achterin het vliegtuig mijden. Daar heb je meestal het meeste last van lawaai en bij turbulentie zwiept dit deel van het vliegtuig het meest heen en weer.

04

Niet mopperen over het eten

Ja, over dat eten wordt vaak gemopperd aan boord. Toch is de laatste tijd de kwaliteit erg verbeterd. Er worden speciale maaltijden samengesteld omdat je smaak door de lucht in het vliegtuig vaak veranderd. Heb je een allergie of volg je een speciaal dieet? Het is vaak mogelijk om dit vooraf je vlucht al door te geven. Zo wordt de vlucht custom made voor jou.

05

Laat dat biertje maar staan

Ben je een beetje bang? Dan is het misschien verleidelijk om je heil te zoeken in de alcohol. Toch is dat aan boord niet zo’n goed idee. Je droogt sneller uit aan boord en daarom wordt geadviseerd veel water te blijven drinken. Door alcohol versnel je de uitdrogingsverschijnselen en zul je dus sneller last krijgen van, bijvoorbeeld, hoofdpijn.

Advertorial

04

Pak een filmpje 'dr bij

Alle grote maatschappijen bieden aan boord een entertainmentprogramma. Filmpje kijken staat dan ook bij stip op nummer 1 als het gaat om wat mensen doen aan boord. Er is verder ook niet zoveel te doen. Onze tip: probeer eens een film die je normaal gesproken nooit zou kijken. Ga bijvoorbeeld voor een Nederlandstalige film.

05

Ga de competitie aan met je medepassagiers

Verveel je je echt? Ga dan de competitie aan. Bij bijvoorbeeld KLM heb je verschillende ‘on-board games’ verwerkt in het entertainmentprogramma. Doe bijvoorbeeld Tetris tegen een medepassagier. Hoor je ergens verderop gevloek? Goede kans dat jij beter bent in dat potje Tetris dan je tegenstander.

05

Ben je ECHT bang?

Mocht je het echt niet meer weten en kijk je er echt tegenop om te vliegen met vliegangst? Ga dan langs je huisarts of apotheker. Er zijn verschillende middelen verkrijgbaar waardoor je bijvoorbeeld in slaap valt of wat rustiger wordt.  Doe dit wel altijd in overleg met een specialist en ga niet op eigen houtje medicijnen gebruiken.